About Me

My photo
Full-time English Lecturer, Part-time novelist and freelancing editor

Love Them!

Terbaru November 2016!

Terbaru November 2016!

Jenguk2 sini...

NOVEL DI PASARAN

NOVEL DI PASARAN

Monday, February 15, 2010

Anaknya, Anakku Jua 53

“susu Hana jenama apa?” Irfan bertanya, sebelum dia menoleh sekilas pada Nisa' yang menolak stroller Hana.

“dugro..”

“nak beli ke?”

Nisa' jungkit bahu.

“boleh je if nak beli. Tapi ada lagi susu dia.”

Irfan angguk. Dicapainya setin susu dugro, dan diunjukkan pada Nisa'.

“yang ni?”

Nisa' meneliti seketika sebelum mengangguk.

“haah.”

Irfan memasukkan tin itu ke dalam troli yang ditolaknya. Bukan susu sahaja. Semua barang keperluan Hana dibelikannya. Baju, kasut, topi, padahal semuanya sudah mencukupi. Berlebihan pulak. Nisa' mula rasa lain macam.

“Irfan, sudahlah tu, semua barang Hana masih cukup lagi. Ni banyak-banyak, if dah tak muat, tak ke membazir namanya?” tegah Nisa'.

Risau dia melihat Irfan beriya membeli.

Irfan yang sedang membelek pakaian kanak-kanak mengerling sekilas.

“alah, bukan selalu..” jawabnya.

Nisa' terdiam.

Bukan selalu? Maybe this is the first and the last time we ever go shopping together…

Dan Nisa' tidak membantah lagi. Rawan hatinya memikirkan haluan mereka yang sebenarnya berbeza. Jalan hidup yang sebenarnya tidak seirama, tapi bertemu juga, membuatkan irama yang terhasil merundung duka.

“so..”

Habis setroli barang Hana, tiba-tiba Irfan memandang Nisa' lain macam.

“so?”

“awak tak nak beli apa-apa?”

Nisa' geleng.

“tak apa. Saya tak perlu apa-apa..”

Irfan angguk.

“ok. So, sekarang, kita cari barang dapur, ok?”

Nisa' senyum tawar.

“ok..”

Satu pusingan lagi dibuat, segala macam benda dibelinya, sampaikan Nisa' naik pening. Begitu banyak.

“Irfan, kita ni dah nak kena isytihar darurat ke?”

Berkerut dahi Irfan.

“kenapa?”

“habis, awak beli macam dah tak ada hari lain nak beli? Banyak sangat..” tegur Nisa' seraya menjeling ke dalam troli.

Irfan sengih sambil menggaru dahinya.

“sebenarnya..saya tak pernah beli barang dapur..”

Membulat mata Nisa'.

“maksud awak?”

Irfan sengih lagi.

“selalunya, arwah dan ibu yang beli. Saya bagi duit je.”

Nisa' terdiam, menggeleng tidak percaya.

“Irfan, lain kali cakap je lah yang awak tak biasa, bukannya saya nak marah pun.. lagipun saya dah biasa buat semua sendiri..”

Irfan geleng. Wajahnya berubah tegas.

“tak, saya takkan biar awak sendiri. Cukuplah saya biarkan Zila sendiri selama ni, walaupun dia ada suami, tapi macam tak ada. Saya terlalu sibuk, tak ada masa untuk dia…”

Nisa' terkedu. Wajah Irfan mendung, namun jelas dia cuba menahan rasa itu dari terpamer, namun gagal. Dia begitu kesalkan kisah dulu.

Nisa' menunduk. Dia telah menyebabkan lelaki itu sentimental lagi.

“ok, kalau macam tu, saya rasa better we stick to your way, duit awak, but saya yang beli dan pilih barang, kerja awak, tolak je troli tu. Ok?”

Irfan diam seketika, sebelum dia mengangguk.

“ok..”

Nisa' teliti semula semua barang dalam troli, dan dikeluarkan mana yang tak perlu. Sekali-sekala Irfan menegur.

“eh, yang tu saya nak..”

“eh, tu pun tak nak ke?”

“alamak, saya rasa kita perlu yang tu..”

Sebelum akhirnya Nisa' menjeling Irfan tajam.

“siapa yang nak pilih barang sekarang? Awak ke saya?”

Irfan tersengih.

“ok, ok, sorry..”

Hana tepuk dahi, dia pun dah pening. Bila nak balik rumah, ummi, abi? Hana dah ngantuk ni….

Akhirnya, setelah 4 jam membeli, mereka masih belum mahu belah dari situ.

Mereka singgah makan di food court pula. Kalau ada pertandingan troli terpenuh dan paling melimpah, mungkin mereka boleh menang award. Irfan sampai termengah-mengah menolak troli itu. Mujur Nisa' dah tapis tadi, kalau tak, alamatnya dua trolilah kena guna.

Untuk seketika, masing-masing terlupa segala masalah dalam kepala. Mereka betul-betul tenggelam dengan gambaran keluarga bahagia yang sedang mereka alami sekarang. Baik Nisa' mahupun Irfan, lantaran kepenatan dan asyik membeli-belah, mereka terlupa dengan kebimbangan masing-masing.

“esok, awak pegi keja dah kan?”

Nisa' angguk. Nasi ayam Hainan disuap sesudu ke dalam mulut. Hana di dalam stroller sedang menyusu.

“kenapa?”

Irfan geleng.

“nothing..Cuma, saya rasa awak tak perlu hantar Hana. Saya jaga dia. If saya kena keluar, saya hantar ke rumah Mak Su. Atau, Mak Su datang rumah kita..”

Nisa' menghirup air milonya, berfikir sejenak.

“tak kesian ke Mak Su? Awak hantar je Hana ke rumah Mak Su, tak perlu bawak Mak Su ke rumah, risau pulak Mak Su nanti..”

“tak pe, Mak Su lagi suka duduk ramai-ramai. Tak sunyi dia di rumah tu. kalau dia duduk dengan kita terus, lagi bagus.” Secara tak langsung cadangan itu terkeluar dari mulut Irfan.

Nisa' mahu mengatakan sesuatu apabila ada yang lain menghalangnya.

Mak Su duduk dengan kami terus? Habis, kalau kita bercerai, apa jadi? Kecewalah Mak Su..

“tak bolehlah Irfan..”

“kenapa pulak?”

“sebab, apa yang akan jadi lepas ni..” entah kenapa, sukar baginya kini untuk melafazkan perkataan itu sekarang.

Sejak hatinya mengalami perubahan.

“apa yang akan jadi?” Irfan merenung Nisa' tajam, menagih jawapan, membuatkan Nisa' yang sedang menyuap tersedak.

Dia mencapai cawan minumannya dan diteguk airnya laju.

Setelah tekaknya agak reda sedikit, dia merenung Irfan pelik.

Lupa ke dia?

“awak tak ingat ke?”

Takkanlah..

“ingat apa?” Irfan bertambah hairan.

Nisa' mengeluh perlahan. Kenapa begitu sukar dia mahu mengingatkan Irfan tentang janji mereka? Benarkah dia terlupa, atau sengaja dia berlagak lupa? Tapi kenapa? Apa tujuan dia buat macam tu?

“tak ada apa-apalah..” Nisa' menyuap kembali, perlahan.

Semangatnya sudah terbang, dia sudah kembali berpijak di bumi nyata. Bahawa perkahwinan ini sementara. Dan bahagia yang dirasainya tadi, takkan hadir lagi.

Irfan tak senang duduk. Dia terus menyuap juga, namun otaknya ligat berfikir.

Apa dia? Tiba-tiba..

“oh.”

Nisa' panggung muka.

“pasal tu ke?”

“tu apa?” Nisa' pulak kehairanan.

“pasal..janji kita?”

“janji?”

“yang kita…akan ber- erm.. berpisah lepas ni?” lambat-lambat Irfan menyambung.

Nisa' angguk, dan dia terus menunduk, merenung sisa nasi di pinggan.

Irfan turut diam.

Irfan - Dia selalu ingatkan pasal benda tu. tak boleh ke dia lupa terus pasal tu?

Nisa' – Lupa ke, saja nak sakitkan hati aku?

Irfan – dia memang tak perasan ke aku ikhlas betul ni?

Nisa' – mesti saja je buat-buat lupa. Mustahil dia lupa. Ni rancangan dia..

Irfan – takkan dia tak sedar aku betul-betul lupa pasal tu? tapi dia ingat pulak. Pelik. Kenapa dia tak ingatkan aku betul-betul tadi, macam yang selalu dia buat sebelum ni?

Nisa' – sudahlah Nisa', berhenti berharap. Kau tetap akan kecewa di kemudian hari. Kau dapat Hana, besar syukur dah. Jangan tamak!

Irfan – kenapa dia biar je aku tadi? Dan muka dia, lain macam. Tak mungkin..

Nisa' – entah dia beli banyak-banyak sebab lepas ni, takkan ada peluang lagi macam ni. Mungkin jugak tu niat dia yang sebenar..

Irfan – takkanlah dia kecewa sebab tu? Irfan! Tanya dia! Tanya!

“err, awak..”

“hmm?”

“tadi, kenapa awak tak ingatkan saya pasal janji tu, macam selalu awak buat sebelum ni?”

Nisa' garu dahi.

“err, apa maksud awak?”

Irfan merenung Hana sekilas.

“taklah, selalu awak cakap pasal benda tu, laju je, macam air, tak ada ragu-ragu, I mean, with confidence.. Tapi tadi, awak lain macam je…” argh! Irfan, straight to the point!

Pesal gelabah cam nak akad nikah ni? Nak nikah hari tu lagi senang dari ni!

Nisa' jungkit bahu.

“tak ada.. saya biasa je..”

“tak lah, tapi awak tak sebutkan benda tu, macam selalu.. awak, tak suka ke dengan janji tu?” ah, finally..

Nisa' menggumam.

“eh, taklah, mana ada, Irfan, janji tetap janji! No turning back, ok? Saya Cuma, err.. sedih sebab saya tak berpeluang duduk sebumbung dengan Mak Su.. ever.. tu je..” fuh! Mujur cepat!

“oh, sebab tu ke..”

Nisa' angguk laju.

“yelah, sebab apa lagi?” dengan innocent nya, Nisa' bertanya.

Irfan geleng, kecewa.

“err, tak, tak ada apa-apa..”

Dan selepas itu, masing-masing bisu sampailah ke rumah. Dengan seribu satu persoalan di kepala masing-masing, dan juga harapan menggunung tinggi.

Irfan dan Nisa' – kalaulah dia cakap apa yang aku nak dengar tadi..

10 comments:

  1. ala..
    men sorok2 lak...

    ReplyDelete
  2. adoooiyai... ble la diorg ni nk berterus terang? main tarik2 tali plak...adoiiii...........

    ReplyDelete
  3. geramnyerr!!!klu aku dpt laa diorg ni, aku ikat jer dua2...sampai diorg luahkn ape dlm hati masing2...hish...

    ReplyDelete
  4. agree with the comment above. haha ikat dua2 dkt pokok yg ada kerengga sampai dorg confess AHAHA

    ReplyDelete
  5. irfan bawaklah nisa' tu gi honeymoon, holiday ke. Kasi romantik2 sikit:D

    ReplyDelete
  6. haah.ikat je dua2 kat pokok, pas2 hanyutkan kat laut. ;)

    ReplyDelete
  7. ikat?? ish..ish..kejam nyer..nanti sapa nk jaga hana?? Hmmm..tambah la lagi part2 romantik tu..cth nisa' terpeluk ker..irfan tercium ker..hehe..x per lebih2 romantik sbb dah kawen...bagus anarif..anda mmg berbakat..

    ReplyDelete
  8. alamak, cikgu lizz dh marah.hahaha ;)

    ReplyDelete
  9. adussssssssss, akak yg letih ni tau!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  10. bila nk habis citer nie??
    dah tak lalu nk bace dorg nyer kish dah..
    bnyk sngt liku nyer pon..

    ReplyDelete